Κληροδότημα

Γεώργιος Κόνιαρης (1919 – 1998)

Ο Γεώργιος Κόνιαρης γεννήθηκε το 1919 στο Δαβολίτσι Μεσσηνίας. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στην γενέτειρα του μέχρι την είσοδό του στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, προκειμένου να σπουδάσει Νομικές Επιστήμες. Με την ολοκλήρωση των σπουδών του δραστηριοποιήθηκε στη μάχιμη δικηγορία στην Αθήνα όπου υπήρξε αρκετά επιτυχής. Παράλληλα η αγάπη του για την φύση τον ώθησε να αναζητήσει και τελικά να αγοράσει αγρόκτημα στην περιοχή Κεχριών Κορινθίας την δεκαετία του 1960. Σταδιακά κατάφερε να αποκτήσει και άλλα αγροτεμάχια στα οποία παράλληλα ξεκίνησε να φυτεύει και να καλλιεργεί διάφορες ποικιλίες Εσπεριδοειδών.

Συνεχώς αναζητούσε τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να μεταδώσει το ενδιαφέρον αλλά και τις γνώσεις που απαιτούνται για την ενίσχυση και την διάδοση της καλλιέργειας των Εσπεριδοειδών στη Ελλάδα. Τελικά αποφάσισε να συντάξει Διαθήκη όπου μετά θάνατον θα παραχωρούνταν προς το Ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμένα προς το Υπουργείο Γεωργίας, τα αγροκτήματα αυτά με σκοπό να να δημιουργηθεί Ινστιτούτο Εσπεριδοειδών.

Με τον θάνατο του το 1998 και μέσω της Διαθήκης του, πραγματοποιήθηκε η εν λόγω Δωρεά προς το Υπουργείο Γεωργίας, την οποία και αποδέχτηκε. Επίσης μέρος της σημαντικής περιουσίας του διέθεσε και σε άλλους φορείς όπως το Μουσείο Μπενάκη. Μέσα από την Δωρεά αυτή προέκυψε τελικά το Κονιάρειο Ινστιτούτο Εσπεριδοειδών Κορινθίας.

 

Τοπογραφικός Χάρτης του Κληροδοτήματος

koniarhs1

Αναπτύχθηκε από: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - Δ/νση Πληροφορικής
Joomla templates by Joomlashine